Előző cikk Következő cikk

Nemeshegyi Péter SJ: Ép testben ép lélek

„Sok száz esztendőnek kellett eltelnie, hogy a keresztény kultúrába is méltó helyen beépítődjék a test nevelésének ideálja.”

Két kultúra összeolvadása

 

Európa klasszikus kultúrája két forrásból táplálkozik: az egyik a görög–római műveltség, a másik pedig a zsidóság közegében született kereszténység. A kettő összeötvöződéséből született az európai népek családjának egyedülálló kultúrája, mely döntő szerepet játszott az egész emberiség történelmében. Ennek jele az, hogy ez az európai kultúra az újkorban elterjedt az egész világon, és döntően befolyásolja szinte minden nép gondolatvilágát és életmódját. Az európai kultúrkörben nevelkedett emberek ideáljának pregnáns kifejezése a mens sana in corpore sano (egészséges, ép lélek az egészséges, ép testben)-mondás, mely nevelési célként, szinte az egész világon általános elfogadást nyert. A görög kultúra különösen hangoztatja e mondás második felét: a görög szobrászat csodái mutatják az egészségesen, harmonikusan kifejlesztett emberi test kultuszát, mely a reneszánsz és a humanizmus korától kezdve a modern kor sportkultúrájáig újra igen fontos szerepet játszik az európai eredetű világkultúra életében. A görög bölcsek az „egészséges lélek” ideálját is hangoztatták, de ez csak a kereszténység által vált mindent meghatározó tényezővé. A zsidó kultúra körében született kereszténység értékeli mindennél többre az „Isten képmására teremtett” ember méltóságát, akinek nem a teste, hanem a lelke tükrözi az Istent, értelmével és akaratával, amelyeket maga az Isten emel fel kegyelmével az Ő boldog színelátására és isteni szeretetére. Az a gondolat, hogy az ember testét is különösképpen széppé, erőssé és egészségessé kell tenni, nemigen merült fel az ókori zsidók világában. Ellenkezőleg, amikor az i. e. 2. században egyes zsidó fiatalok a görög kultúra befolyására „testgyakorló iskolákat” (az úgynevezett gimnáziumokat) akartak Jeruzsálemben építeni, a hithű zsidók ezt a tervet a szent hagyományok megtagadásának és elvetésének tartották, és hevesen ellenezték (vö. 1Makk 4,14).

 

A cikk teljes terjedelmében A Szív nyomtatott változatában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.