Előző cikk Következő cikk

Hojdák Annamária – Hojdák Gergely: Az árnyék és a keresztény nevelés

– avagy: öltözhet-e keresztény kislány boszorkánynak farsangkor?

A címbeli kérdésre sok keresztény családban természetes „Persze!” a válasz. Más családokban viszont erkölcsi reflexió tárgya a dolog, hiszen a boszorkány valami „ősi rossz” képét idézi fel, a sátánhoz köthető – vagyis még szerepszinten se lehet köze egy keresztény gyerekhez. Elég messzire vezet ez az egyszerű kérdés; megválaszolni természetesen nem fogjuk, szeretnénk viszont valamelyest körüljárni.

Az árnyék fogalma

Ha süt a nap, minden test árnyékot vet. A néphit szerint az ördögnek nincs árnyéka, és ellopja azokét is, akik lepaktálnak vele. Az árnyék ősidőktől fogva meglévő szimbolikus jelentése a jungiánus pszichológia egyik központi fogalma lett. Az árnyék a – személyes vagy kulturális – létérzékelésünkön kívül rekedt tartomány. A tudattalan olyan része, amelyet elvben lehetőségünk volna tudatosítani, a személyiségünk kibontakoztatására fordítani, de valamiért – leginkább talán neveltetésünk folytán – mégis elzárkózunk tőle. Vegyünk egy nagyon egyszerű példát: ahhoz, hogy egy kisfiú be tudjon illeszkedni a társadalomba, fokozatosan el kell fojtania lelkének azokat a részeit, amelyekben a – fennálló társadalmi normák szerinti – nőies tulajdonságok rejlenek. Pedig e lélekrész tudatosítása és megélése nélkül aligha válhat belőle szerető, gondoskodó férj vagy édesapa.

Az árnyék tehát gyakran olyan értékeket hordoz, amelyekre a személyiségnek szüksége lenne a fejlődéshez, kibontakozáshoz. „Ha az árnyék értékes vitális erőket hordoz, akkor – az aktuális tapasztalatokat alapul véve – asszimilálni kell, és nem elfojtani. Az egótól függ, feladja-e büszkeségét és önhittségét, és képes lesz-e elfogadni azt a látszólag sötétnek tűnő dolgot, amely valójában nem is az” – írja Marie-Louise von Franz, C. G. Jung egyik legismertebb tanítványa, aki behatóan elemezte az árnyék kérdéskörét (pl. Az árnyék és a gonosz a mesében. Bp., 1998, Európa).

A cikk teljes terjedelmében A Szív /szeptemberi számában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.